par rijeci vise3
Osposobljabvanje PC oldtimera

Prilikom posjete jednom našem velikom servisu računala, od njihove sam stranke saznao podatak koji me začudio; nisu htjeli uzeti na servis PC baziran na Celeronu 800 MHz, jer je takvo računalo zastarjelo, komponente su mu nepouzdane i oni "takve stvari ne rade"! I pustili su da im vlasnik računala nezadovoljan otiđe iz firme. Baš me zanima kamo će nositi svoju noviju mašinu na servis...

Sa ponosom i malo sjete pomislio sam na jednu moju korisnicu; gospođu u godinama, koja je do prije godinu dana koristila - nećete vjerovati: 286-icu sa 4 Mb RAM-a, hardom od 120Mb i 5,25" floppy-em, sa 14" monitorom na 16 boja. Pisala je na njemu tekstualne dokumente u Word Perfectu, naravno u DOS-u, i uvijek se hvalila kako je nikad nije iznevjerio. Nedavno je nabavila novi laptop, ali njen "stari prijatelj" uredno stoji u penziji, na ormaru, zaštićen od prašine, zlu ne trebalo.

Ukoliko i vi imate starije računalo koje biste rado osposobili da ga možete koristiti kao pomoćnu ili rezervnu mašinu, ili da možete provjeriti mail i pristupiti Internetu i u vašoj vikendici, rado ćemo ga (i povoljno!) očistiti, zamjeniti ventilatore i eventualne neispravne komponente, reinstalirati stariji operativni sistem i osposobiti ga! Elektroničke komponente ne stare tako brzo koliko zastarjevaju; još imaju uporabnu vrijednost i nisu za otpad.

22.05.05

OldVersion
download starih
programa
Na ovim adresama vlasnici starijih računala mogu naći ponešto za svoje starčeke...
The Old Computer
dot com

savjeti o starim mašinama
Predhodna novost Sljedeca