smajli
u1    
25

Da li je vrijeme za servis vašeg računala?

 

 

 

Savjeti koji će vam pomoći da vaše računalo koristite sa zadovoljstvom

  1. Tjedno održavanje
  2. Mjesečno održavanje
  3. Godišnje održavanje

 

 

Tjedno održavanje; 15 minuta vašeg vremena

Ovi postupci će vam oduzeti nekoliko minuta vremena tjedno, a istovremeno spasiti sate ( i dane!) isčekivanja da se računalo vrati sa servisa i živce zbog izgubljenih podataka. Odaberite vrijeme u tjednu za koje znate da ćete biti slobodni; petak pred kraj radnog vremena na poslu, subota ujutro dok usisavate prašinu u vašoj sobi...

1. Čišćenje hard diska od nepotrebnih podataka;
Na disku se s vremenom nakupe podaci koji samo smetaju u radu, nekorisno zauzimaju prostor a njihovo uklanjanje ubrzati će vaš rad.
Otiđite na My Computer, desni klik na sistemski disk (C), zatim Properties, na kartici General odaberete Disk Cleanup, provjerite da li je kvačica i ispred Recycle Bin-a (treba biti), kliknite na OK, potvrdite čišćenje sa Yes.

2. Defragmentacija podataka na hard disku;
Podaci se vremenom na disku razbacaju u fragmente - svi podaci su tu, ali kao i u razbacnoj sobi, teško ih je pronaći. Njihovo pospremanje lako je i automatizirano.
Ponovo, otiđite na My Computer, desni klik na sistemski disk (C), zatim Properties, na kartici Tools odaberete Defragment Now i kliknete na gumb Defragment.

3. Čišćenje virusa s računala;
Naravno, imate funkcionalan Antivirusni alat na vašem računalu? Sad ga i upotrijebite, kako biste bili sigurni u stabilnost sustava.
Prvo osvježite njegovu bazu podataka. Kako postoji mnogo različitih AV alata, ne možemo vas voditi korak po korak, no sistem je sljedeći: dok imate otvoren pristup Internetu u vašem AV programu kliknite na Update Anti-Virus database izbornik. Kad ste se uvjerili da je vaš AV program ažuriran, odaberite Scan My Computer for viruses. U izvještaju provjerite da li je program pronašao viruse, a ako je, da li ih je i uklonio.

Ova tri jednostavna koraka spriječit će i do 40% problema koji se pojavljuju na računalima!

Povratak na vrh stranice

 

Mjesečno održavanje; 1/2 sata vašeg vremena

Ovi će vam postupci osigurati dodatni stupanj sigurnosti u radu s vašim računalom i zaštiti vaših podataka. Razmišljajte o njima kao o doljevanju ulja, provjeri pritiska u gumama i malom servisu vašeg automobila.

1. Deinstalacija nepotrebnih programa;
Imate li instaliranih programa koje više ne koristite? Njihovo uklanjanje osloboditi će prostor na disku i omogućiti brži rad cijelog računala.
Otiđite na Start, All Programs i pogledajte koje od programa, igara i aplikacija više ne želite na računalu. Imaju li kraticu na vlastiti Uninstall? Ukoliko imaju, pokrenite je. Nemaju li vlastitu deinstalaciju zamjerite im to ;-) i otiđite na Start, Control Panell i kliknite na Add or Remove Programs. Pronađite među njima neželjeni program i deinstalirajte ga odavde. Uklonite na taj način sve neželjene programe.

2. Pospremanje vaših podataka;
Imate li gomilu ikona na Desktopu i desetak mapa New Folder a u svakoj po nekoliko podmapa New Folder (2), New Folder (3)?. Kada ste ih kreirali, znali ste što u njih stavljate, ali znadete li to još uvijek?
Napravite reda po svojoj mjeri; neka vaš Desktop odražava vaš radni stol. Možda ste minimalist i želite čist prostor? Neka na desktopu onda bude tek nekoliko ikona; My Computer, My Documents, Recycle Bin i dokumenti ili kratice do programa koje često koristite. Ili se dobro osjećate tek u kreativnom neredu? U svakom slučaju prilagodite okolinu vama i vašim potrebama.

3. Pohrana (backup) podataka;
Vaši podaci su sad posloženi na način koji vam odgovara. Osigurajte se od njihova gubitka, jer jedini razlog zašto uopće imamo računala su naši podaci. Ukoliko neka hardverska komponenta otkaže, lako ćete je zamjeniti, no ako izgubite podatke, izgubit ćete sate i dane vašeg rada! Imate li CD ili DVD pržilicu? Mediji su jeftini, a podaci dragocjeni; pohranite na njih sadržaj My Documents, adresar iz e-mail aplikacije, sve one sitnice za koje mislite da će vam zatrebati - a onda razmislite još jednom niste li nešto zaboravili. Na medij zapišite datum i sadržaj backupa, stavite ga u kutiju i pospremite ga na suho, čisto i tamno mjesto.

Nakon izvršenog mjesečnog održavanja napravite i tjedno održavanje i time ste spriječili i 60% nevolja koje vas mogu zadesiti u radu!

Povratak na vrh stranice


 

Godišnje održavanje; 2 sata našeg vremena

Servisno održavanje vašeg računala osigurat će njegov dugogodišni pouzdan rad. Veliki kvarovi računala najčešće su uzrokovani neispravnim radom malenih i jeftinih elemanata; hladila, ventilatora, kabela... Prilikom redovnog godišnjeg održavanja napraviti ćemo sljedeće:

1. Čišćenje i otprašivanje unutrašnjosti računala;
Računalo sa svojim ventilatorima radi kao prilično dobar usisavač prašine, naročito ako radi pri tlu. Ventilatori upuhuju zrak, hladila zbog statičkog elektriciteta privlače prašinu na sebe a prašina djeluje kao odličan termoizolator. Skupe komponente se pregrijavaju i izgaraju, no kvar se može izbjeći jednostavnim čišćenjem komprimiranim zrakom i zamjenom jeftinih ventilatora. Također, čišćenje lasera na CD i DVD čitačima i pržilicama produžuje njihov životni vijek i podiže kvalitetu rada.

2. Ispitivanje kabela, napona i fizičke ispravnosti računala;
Kablovi stare, postaju kruti i lomljivi, a njihova neispravnost lako uzrokuje kvarove skupih komponenti koje bi inače dobro radile još godinama. Naponi koje proizvodi napajanje računala mogu početi oscilirati, uzrokovati proboje i strujne udare te uzrokovati štetu koja višestruko nadmašuje vrijednost same jedinice za napajanje. Olabavljeni vijci i kopče uzrokuju vibracije i pomicanja komponenti što dovodi do kritičnih grešaka. Ako hard disk u radu padne s 1 cm visine, doći će do head crash-a; uništenja diska i podataka s njega, a ukoliko se hladilo odvoji od procesora, procesor će se spaliti.

3. Nadogradnja i ispitivanje operativnog sustava i aplikacija;
Kao i svaki drugi aktivan i promjenjljiv program, i operativni sustav je osjetljiv na oštećenja, promjene i gubitke podataka prilikom rušenja sistema ili djelovanja zlonamjernih programa poput virusa, crva, spywarea i sličnih. Također, za optimalno funkcioniranje OS-a potrebno ga je osvježavati i osuvremenjivati proizvođačkim zakrpama kako bi bio siguran od novonastalih izvora problema s Interneta. Novije verzije besplatnih programa omogućavaju dodatne mogućnosti i kvalitetniji rad, a novi driveri vašem hardveru otvara nove horizonte.

4. Obnavljanje licence Antivirusnog i ostalih zaštitinih programa;
Kvalitetni antivirusni programi dolaze s godišnom licencom, koju valja obnavljati. Čak i manje kvalitetni, besplatni antivisusni alati trebaju nadogradnju na novije verzije koje proizvođači nude radi osuvremenjivanja zaštite od zlonamjernih programa. Spyware programi koji štite vašu privatnost na Internetu i čije odsustvo uzrokuje poplavu Spam e-maila na vašoj adresi će također raditi bolje na novijim verzijama. Virusi s kojima se antivirusni program ne zna nostiti budu smješteni u karantenu, no i nju valja prazniti... a tu je još i vatrozid.

5. Backup operativnog sistema i podataka u njemu;
Kako je moguće napraviti pohranu vaših podataka, tako je dobro napraviti i pohranu vašeg cijelog operativnog sistema, sa svim instaliranim programima i podacima koji su u njemu sadržani. To je posao kojeg je potrebno obaviti u servisu, ali u slučaju raspada vašeg operativnog sistema povratak na predhodno stanje neće biti posao od 5-6 sati već 10 puta kraći. I isto toliko jeftiniji, naravno.

6. Provjeravanje mogućnosti nadogradnje računala;
Često je moguće osavremeniti računalo nadogradnjom sa novijim komponentama i približiti njegovu funkcionalnost novim računalima. Uz neznatnu investiciju moguće je nadograditi radnu memoriju računala, ugraditi novu DVD pržilicu, suvremeniju grafičku karticu ili veći hard disk, a ukoliko primjetimo da bi takva investicija približila računalo vašim potrebama, svakako ćemo vam na to skrenuti pažnju.

Povratak na vrh stranice


logging in

mailing list

mous trap

old user

  Pocetna stranica  
O Alba Avis
Ponuda
Savjeti
Download
Linkovi
Radno vrijeme
Kontakt
  u2

made Alba by Avis © 2005, Zgb.
designed by: gljiva ® panj studio
bottom line